Autisme, hvad er det?

05 april 2020 Lykke Holzmann Søby
Autisme, hvad er det?

Autisme er en livslang tilstand, der påvirker, hvordan mennesker opfatter verden, hvordan de tænker og opfører sig, og hvordan de kommunikerer og interagerer med andre.

Kort sagt, autistiske mennesker ser, hører og føler verden anderledes end andre mennesker.

Autisme er ikke en sygdom og kan derfor ikke “helbredes”. Mange autistiske voksne mener, at det at være autistisk er grundlæggende for deres identitet og er oprørt af forskningsindsatsen for at eliminere autisme og behandlinger, der sigter mod at få autistiske mennesker til at opføre sig som ikke-autistiske mennesker.

Autisme er en spektrumstilstand. Dette betyder, at nogle mennesker er mere berørt end andre. For eksempel bruger nogle autistiske mennesker ikke talesprog, mens andre har fremragende færdigheder i talesprog, men kan have svært ved at forstå, hvad andre mennesker mener.

Mens alle autistiske mennesker har nogle fælles egenskaber i den måde, de ser høre og føler verden på, har de alle forskellige styrker og evner og udfordringer, der påvirker deres liv på forskellige måder i forskellige aldre og i forskellige miljøer.

Ingen to mennesker på spektret er ens.

Nogle autistiske mennesker har også intellektuelle handicap eller indlæringsvanskeligheder.

Andre har psykiske problemer, oftest angst, depression og ADHD.

Forskellene mellem mennesker med hensyn til deres autistiske træk og virkningen af ​​disse andre forhold betyder, at folk har brug for forskellige niveauer af støtte. Med den rigtige støtte kan alle autistiske mennesker føre et fantastisk liv, som en del af deres samfund.

Autismespektrum forstyrrelse

Autisme spektrum forstyrrelse er vedvarende vanskeligheder med social kommunikation og social interaktion og begrænsede og gentagne mønstre af adfærd, aktiviteter eller interesser, der er til stede siden den tidlige barndom, i det omfang at disse “begrænser og forringer hverdagens funktion”. Alle disse kriterier skal være opfyldt for en formel diagnose. Det er grunden til, at mennesker, der har nogle men ikke alle funktionerne, og folk, der har lært at styre deres autisme i et velkendt miljø, kan have svært ved at få en formel diagnose. Disse mennesker vil ofte drage fordel af nogle af de samme strategier, der er nyttige for autistiske mennesker. Af denne grund skal interventioner baseres på en vurdering af en persons styrker og vanskeligheder snarere end diagnosen.

HVis du eller nogen du kender har autisme er der hjælp at hente blandt andet hos https://familieraadgivningmedhjertet.dk/ 

 

Flere Nyheder